Fring – besplatan i zabavan način komunikacije 25.09.2010.

Fring, aplikacija za mobilne telefone koja omogućuje da korisnici komuniciraju putem raznih komunikacijskih servisa koristeći internetske tj. podatkovne veze njihovih pametnih telefona. Aplikacija objedinjuje komunikacijske servise kao što su Skype, MSN Messenger, Google Talk, AIM, ICQ te socijalne servise poput Facebook i Twitter, tako da nije potrebna po zasebna aplikacija za svaki od nabrojanih servisa.


Danas gotovo nema osobe koja koristi internet, a da nema otvoren račun na jednom od internetskih komunikacijskih servisa. Skype, MSN Messenger, Google Talk, ICQ, Facebook, Twitter, izbor je velik. Često se dogodi da su korisnički računi otvoreni na više komunikacijskih servisa, što i ne predstavlja velik problem dok smo na računalu, ali ako ste jedan od onih koji vole biti dostupni i kada ste u pokretu, tj. uvijek online, te posjedujete neki od pametnih telefona, a od mnoštva aplikacija koje se nude ne znate točno koju biste odabrali (jer za svaki od spomenutih servisa postoji po nekoliko aplikacija), no želja vam je da budete dostupni na svim servisima, postoji aplikacija se nameće objedinjuje pristup raznim komunikacijskim servisima odjednom te se toga nameće sama po sebi – Fring.

 

Fring, aplikacija za mobilne telefone koja omogućuje da korisnici komuniciraju putem raznih komunikacijskih servisa koristeći internetske tj. podatkovne veze njihovih pametnih telefona. Aplikacija objedinjuje komunikacijske servise kao što su Skype, MSN Messenger, Google Talk, AIM, ICQ te socijalne servise poput Facebook i Twitter, tako da nije potrebna po zasebna aplikacija za svaki od nabrojanih servisa.

 

Fring korisnicima omogućuje komunikaciju i razmjenu poruka preko društvenih mreža, podržava više platformi za pametne telefone, i to: Symbian, Apple iOS, Google Android, Microsoft Windows Mobile (Phone). Za sada ćemo se zadržati na Apple iOS platformi.

 

Aplikacija je, na veliko zadovoljstvo korisnika, potpuno besplatna. Kao i sve ostale aplikacije za Apple iPhone mobilne telefone, i nju se može nabaviti na iTunesu. Potrebno je napraviti korisnički račun na Fring-u da bi se mogli ulogirati u aplikaciju.

 

Pri prvom pokretanju aplikacije upisujete svoje korisničke podatke koje ste dobili na mail preko kojeg ste se registrirali na Fring. Idući korak je odabir servisa za koje želite da budu aktivni u Fring aplikaciji na vašem iPhone telefonu. Njih odabirete na način da kliknete na ikonicu „Add-ons“ koja se nalazi na alatnoj traci pri dnu aplikacije. „Add-ons“ su mini aplikacije unutar Fring-a koje kontinuirano osvježavaju vaš status i status vaših prijatelja na pojedinim servisima na koje ste prijavljeni.

 

Nakon prijave na servise po vašoj želji, povratkom na „Buddy list“ ekran, možete vidjeti popis svih vaših prijatelja koji su online. Neka vas ne buni ako neke prijatelje vidite na popisu više puta, sigurno su prijavljeni na više servisa u tom trenutku (Skype, MSN Messenger, Google Talk itd.); što je u stvari veoma praktično, na jednom sučelju možete vidjeti sve kontakte koji su online te provjeriti njihove statuse.

 

Putem aplikacije možete u realnom vremenu razgovarati (chat) sa svojim prijateljima te na taj način smanjiti troškove jer ne koristite SMS (dakle – besplatna komunikacija). Također putem aplikacije se mogu obavljati i besplatni pozivi prema kontaktima koje imate dodane kao prijatelje na jednom od servisa (primjerice Skype).

 

Ukoliko želite obavljati pozive i prema fiksnim ili mobilnim mrežama (u zemlji i inozemstvu) preko Fring aplikacije, i tu nema problema, kao što je već napisano, postoji podrška za Skype ali i za VoIP (točnije za SIP protokol (Session Initiation Protocol)), točnije za VoIP korisničke račune.

 

Aplikacija ima podršku za stotine VoIP pružatelja, i to primjerice: Eutelia, GizmoProject, VoipCheap, VoipStunt, Nonoh i mnogi drugi. Registracija na te servise je također veoma jednostavna. Ako posjedujete VoIP korisnički račun, da bi ste ga registrirali u Fring aplikaciji potrebno je otvoriti karticu „Add-ons“, te između ponuđenih pružatelja odabrati onaj na kojem imate korisnički račun, te nakon toga samo upisati vaše korisničke podatke (korisničko ime i lozinku) u za to predviđena polja. Ako se na spisku ne nalazi vaš pružatelj, potražite ikonicu „Other“ te tamo upišite vaše korisničke podatke.

 

Aplikacija može koristiti telefonski imenik iz vašeg telefona tako stoga na veoma jednostavan način možete uspostaviti pozive. Također nudi mogućnost, pri pozivanju, da se poziv uspostavi putem mobilne mreže, putem Skypa ili VoIP korisničkog računa.

 

Povijest poziva je veoma detaljna; za svaki poziv, aplikacija bilježi sa kojeg je servisa isti uspostavljen, te bilježi vrijeme i trajanje poziva.

 

Veoma zanimljiva mogućnost je i uspostava video poziva tako da će svi korisnici novog iPhone-a 4 tu mogućnost moći iskoristiti za video pozive, ne samo prema drugim iPhone 4 mobitelima (korisnicima) nego i prema svim drugim mobilnim uređajima koji imaju mogućnost video poziva i na sebi instaliranu aplikaciju Fring.

 

Aplikacija je veoma jednostavna za korištenje, sama instalacija se odvija stvarno brzo, a intuitivno sučelje omogućava i onima koji se prvi puta susreću sa ovakim tipom aplikacija da se veoma brzo snađu pri radu sa njom.

 

Prijavljivanje na servise koje želite se obavlja na jednostavan način, dovoljno je kliknuti na ikonicu koja predstavlja određeni servis i upisati korisničke podatke.

 

Chat između vas i vaših prijatelja se obavlja u realnom vremenu, a prednost Fring-a je u tome što u jednom sučelju možete obavljati chat sa više prijatelja istovremeno koji se nalaze na različitim servisima.
Pozivi koji se uspostavljaju preko aplikacije u mobilnoj mreži imaju manjih problema, glas kasni, čuju se smetnje u zvučniku, što svakako ovisi i o jakosti signala (vjerovatno će biti ispravljeno u sljedećim verzijama). Pozivi preko interneta (WiFi mreže) nemaju takvih smetnji ali se oni razlikuju servisa do servisa (MSN Messenger, Google Talk, Skype).

 

Pozivi koji se uspostavljaju preko VoIP korisničkih računa su relativno dobri, preko mobilne mreže ima manjih problema (glas malo kasni), dok preko WiFi to zadovoljavajuće zvuči. Ipak, nedostatak je nemogućnost odabira codeca i nekih drugih naprednih postavki (Registration period, Call recording, Port itd.) kod konfiguracije VoIP računa, što bi svakako bilo pohvalno (Fring primarno nije softphone aplikacija, no očekuju se poboljšanja u sljedećim verzijama).

 

Ako se uzme u obzir da aplikacija omogućava da budete u stalnom kontaktu sa svojim prijateljima te vaš mobilni uređaj pretvara u dinamičnu alatku koja to omogućuje i koja u stvari služi za zabavu, na neke nedostatke možemo i privremeno zažmiriti, te očekivati u skoroj budućnosti da razvojni programeri otklone neke od nedostataka.

 

Više o aplikaciji na službenim stranicama:

 

www.fring.com

 

Aplikacija se može pronaći u Apple AppStore-u, i to na sljedećemlinku:

 

itunes.apple.com/us/app/fring/id290948830?mt=8&ign-mpt=uo%3D2

 

Napomena. Zbog nesuglasica između Fringe i Skype, podrška za Skype je trenutno povučena iz aplikacije Fringe. U ovom trenutku se obje kompanije međusobno optužuju, a mi se, kao i drugi korisnici (i aplikacija i servisa) nadamo ponovnoj uspostavi suradnje. Dok se to ne dogodi, iz recenzije izuzimamo podršku za Skype, a ako se ubrzo ne uspostavi suradnja (koja je prekinuta tokom ljeta 2010. god.), recenziju ćemo izmjeniti. Ajmo, Fringe i Skype, pomirite se i ne komplicirajte nam život :-)

 

Više o temi:

 

techcrunch.com/2010/07/12/fring-skype/


Objavi na Facebook!      
T Partner Microsoft McAfee Bios - poduzetnički inkubator 3CX - Luceed Netgear TeleEye