Apple iPhone i VoIP – kombinacija koja obećava (Acrobits Softphone) 04.07.2010.

Nove generacije pametnih telefona postaju sve dostupnije prosječnim korisnicima. Najzanimljiviji i najuspješniji uređaji na tržištu modernih pametnih telefona pokazuju da su najviše tražene mogućnosti poput zaslona visoke rezolucije osjetljivi na dodir, mogućnosti samog operativnog sustava koji nije kompliciran za upotrebu, te dovoljan broj aplikacija koje sami korisnici mogu mjenjati po svojoj želji tako da pametni telefon prilagode sebi i svojim potrebama. U ovu kategoriju svakako bi željeli uvrstiti svima poznati Apple iPhone (3G, 3GS i 4).


Otkako je Apple omogućio VoIP putem 3G mreže (Vo3G) do izražaja dolazi i podrška aplikacije za mobilne podatkovne veze (3G), te tako jamči i velike uštede na telefoniranju, a samim time otvara i novu dimenziju upotrebe Apple iPhone mobilnog telefona, jer omogućava korištenje VoIP servisa neovisno o vrsti Internet vezi.Više je razloga za to: iznimno lako korištenje, velika online trgovina (Apple AppStore) sa tisućama korisnih aplikacija koje se mogu upotrijebiti u različitim segmentima života, a tu je i sam imidž koji prati Apple, tako da se iPhone svrstava u elitno društvo najpopularnijih pametnih telefona.

 

Jedna od svakako zanimljivih mogućnosti uporabe pametnih telefona, u našem slučaju iPhone, je i telefoniranje putem VoIP-a (engl. Voice over Internet Protocol), dakle tehnologijom koja omogućuje prijenos govora putem Interneta (IP protokola). Još donedavno ta tehnologija se koristila ograničeno, uglavnom na telefoniranje putem postojeće Internet (fiksne) veze. Kako cijene podatkovnih usluga mobilnih (i fiksnih) operatera polako ali sigurno padaju, otvorio se novi način korištenja VoIP tehnologije.

 

No krenimo redom, što je uopće potrebno za korištenje te tehnologije (VoIP) i koji su uopće troškovi koje možemo očekivati?U prvom redu treba nam pametni telefon (u našem slučaju Apple iPhone (3G, 3GS ili 4)), podatkovna mobilna tarifa i/ili WiFi (veza i mogućnost samog uređaja) te nadalje odabrana VoIP usluga nekog od brojnih nacionalnih i/ili međunarodnih VoIP operatera. Neki od telefona već dolaze sa potrebnim softverom za VoIP, a kod nekih je to potrebni instalirati zasebnu aplikaciju (bilo besplatnu ili plaćenu).Jedan od zasigurno najboljih SIP klijenata (aplikacije za VoIP) za iPhone je Softphone tvrtke Acrobits kojih (Acrobits Softphone) se može preuzeti s AppStore-a za svega nekoliko dolara (točnije 7.99 USD). Aplikacija ima puno dodatnih funkcija (izuzev samo VoIP podrške) poput snimanja razgovora te kreiranja više SIP (VoIP) računa, također je tu mogućnost izbora između nekoliko codec-a za kompresiju SIP (VoIP) prometa (GSM, iLBC, G711, G729a) koji imaju značajan utjecaj na kvalitetu zvuka. Od ostalih mogućnosti svakako treba izdvojiti funkcije kao što su brzo biranje (gdje se može konfigurirati do dvanaest brojeva) te push obavijesti. Aplikacija omogućava potpunu integraciju sa telefonskim imenikom samog telefona (iPhone) tako da se može birati između postojećih kontakata pa čak dodavati i novi (kroz aplikaciju). Pozivi se mogu ostvariti i putem GSM mreže (3G) i putem WiFi-a. Unutar same aplikacije je moguće ostvariti i pozive putem mobilne mreže (izuzev VoIP-a). Aplikacija također ima i standardnu speakerphone funkciju te detaljnu povijest poziva.

 

Nakon kupnje aplikacije potrebno je odabrati VoIP operatera. Jednu od tih usluga nudi i naša tvrtka, a to je VoipBON – VoIP servis nove generacije. Glavne prednosti koje VoipBON servis korisnicima donosi su iznimno povoljne cijene telefonskih poziva unutar RH, a prema međunarodnim mrežama uštede se kreću i do 90% u usporedbi sa klasičnim telefonskim uslugama (fiksnim i/ili mobilnim). Također servis omogućava i najam DID telefonskih brojeva iz RH ili međunarodnih destinacija. Na taj način korisnik dobiva željeni telefonski broj (što je veoma zanimljivo osobama koje komuniciraju sa inozemstvom jer mogu imati telefonski broj određene države tako da ih njihov sugovornik može nazivati po cijeni lokalnih, a ne međunarodnih poziva).Kada su svi preduvjeti ostvareni preostaje samo pravilno podesiti postavke u softphone aplikaciji. Pokretanjem same aplikacije zatražit će se (od korisnika) da se kreira novi SIP (VoIP) račun (new SIP account – unutar aplikacije). Bira se „Generic SIP account“, te se u sljedećem koraku upisuju podaci koje je korisnik dobio od odabranog VoIP operatera. Pod „Title“ se može upisati naziv operatera (ili bilo koji željeni naziv), nadalje su ostali podaci koji se moraju upisati su pod „Username“, „Password“ te „Domain“ (osigurani od strane VoIP operatera). Nakon toga se odabere „Save“ te „Settings“ i na kraju „Done“. SIP (VoIP) račun je konfiguriran...Aplikacija je sada spremna za upotrebu (što se može vidjeti i po zelenoj ikonici u gornjem lijevom uglu aplikacije). Također postoji mogućnost kreiranja višestrukih SIP (VoIP) računa, između kojih se može veoma lagano prebacivati, te ta kombinacija korištenja različitih tarifa omogućuje još i veće uštede (ako postoji potreba za tim).Softphone (aplikacija) tvrtke Acrobits je SIP (VoIP) klijent za iPhone koji je jednostavan za korištenje. Njegovo intuitivno korisničko sučelje ne zahtijeva dugu prilagodbu. Jednostavna konfiguracija i integracija sa iPhone kontaktima jedne su od pozitivnih značajki same aplikacije.
Odlična je kvaliteta zvuka pri pozivu se ostvaruje preko WiFi-a (koji u slučaju kvalitetne veze zvuči bolje nego poziv koji se ostvaruje putem klasične mobilne linije). Aplikacija omogućuje uspostavljanje veze i preko mobilne podatkovne (3G) mreže. Ovdje se osjeti razlika u kvaliteti zvuka koji ovisi o jakosti signala i koja zna varirati prvih 10-ak sekundi, ali nakon tog vremena zvuk postaje sasvim jasan (pri min. UMTS signalu).

 

Push obavijesti rade izvrsno i u potpunosti sa jednim SIP računom, kod registracije još jednog računa push obavijest ne funkcionira kako bi trebala (ali je očekivano da će taj problem biti ispravljen kroz sljedeće nadogradnje alikacije).

 

Aplikacija za sad nema mogućnost preusmjeravanja poziva (call transfer) te je za pravu primjenu u poslovnom okruženju ipak malo ograničena (no ta je mogućnost ipak očekivana kroz buduće nadogradnje).

 

Ako postoji dvojba odabrati aplikaciju ili ne, treba uzeti u obzir da je prvenstveno namijenjena onima koji žele na jednostavan način iskoristiti sve prednosti VoIP-a jer osnovnu zadaću, a to je primanje i slanje poziva, obavlja odlično. 

 

Više o aplikaciji na službenim stranicama www.acrobits.cz.

 

Aplikacija se može pronaći u Apple AppStore-u, i to na ovom linku.

Kao i uvijek, AD Rem Vam je uvijek dostupan za sve informacije i upite.


Objavi na Facebook!      
T Partner Microsoft McAfee Bios - poduzetnički inkubator 3CX - Luceed Netgear TeleEye