D-Link DIR-655 router - novo turbo srce za Vašu mrežu 06.06.2010.

Usvajanjem novog WiFi standarda početkom jeseni 2009. godine, Wireless lokalne mreže su konačno postale ozbiljna alternativa klasičnim Wireline lokalnim mrežama. Velik domet u kombinaciji sa visokom brzinom prijenosa samo su neke od prednosti 802.11n WiFi standarda...Iako je 802.11n WiFi standard ratificiran tek početkom jeseni 2009. godine, 802.11n (draft 2.0) mrežna oprema je dostupna i na tržištu već zadnjih par godina.


Jedan od najboljih router-a za male i srednje poslovne korisnike (kao i za zahtjeve privatne korisnike) je D-Link DIR-655 Wireless N Gigabit Router.


Iako je nativna podrška za 802.11n WiFi standard ključna prednost ovog naprednog router-a nove generacije, više negoli nekoliko karakteristika izdvaja ovaj router iz "mase". No krenimo redom...


802.11n WiFi standard je donio brojne prednosti u odnosu na 802.11b/g WiFi standard, nabrajanje prednosti i razlika između standarda je tema sama za sebe pa ćemo se pozabaviti implementacijom istog (802.11n) u DIR-655 router.

Standardne antene su snage 2 dB i integrirane su ukupno 3, u jedinstven 3 x 3 dizajn. Iste su odvojive i mogu biti zamjenjene sa dosta jačim 5 dB antenama (također od D-Link-a) te time pojačati ionako velik domet. Kad je riječ o dometu (u paketu sa standardnim antenama), u zatvorenom prostoru domet je od 70 - 90 m, a u otvorenom prostoru pričamo o dometu od čak 250 - 300 m. Kako je takav domet postignut standardnim 2 dB antenama, možete samo zaključiti što se može postignuti osjetno jačim 5 dB antenama...


Kao što se vidi, domet je nešto na čemu ovaj router apsolutno briljira, ali domet kao domet nebi puno značio kad nebi omogućavao brzinu, što na par koraka od router-a, što na krajnjim granicama. 802.11n WiFi standard je osjetno podigao letvicu i na tom segmentu... Iako su teoretske brojke iznimne, praksa je nešto potpuno drugo, stoga ćemo o praksi i pričati... Na udaljenosti od 3 - 5 m od router-a testovi pokazuju propustnost od čak 100 - 120 Mbit/s, a na otvorenom prostoru (bez interferencija) pri udaljenosti od 250 m (!!) testovi pokazuju veoma dobrih 14 - 16 Mbit/s. Testove sa strane, "stvarni život" kaže - 3 GB datoteka na udaljenosti od 50 m u zatvorenom prostoru kopira se u roku od 15 min!

Naravno, ove odlične performanse možete očekivati u 802.11n modu, dok su performanse u mixed modu (802.11b/g/n) niže za 30 - 40%, no još uvijek osjetno više od bilo kojeg 802.11b/g router-a (čak i od legendarnog Linksys WRT54GL Wireless G Broadband Router-a).


Iako su gorenavedene nadogradnje (sadržane u 802.11n WiFi standardu) ključne prednosti koje ovaj router izdvajaju iz "mase", DIR-655 ima još par asova u rukavu. A to su...WISH QoS (Wireless Intelligent Stream Handling Quality of Service) je robusni i napredni sustav koji automatski prati mrežni promet te može samostalno kontrolirati dostupni kapacitet mrežne konekcije korisnika, što znači da će "bitnije" usluge poput VoIP-a, video streaming-a i sl. dobiti veći prioritet te da će router uvijek osiguravati dovoljno kapaciteta kako bi takve usluge radile maksimalno kvalitetno. Naravno, to ne znači da će FTP prijenosi i druge "manje bitne" usluge trpjeti, router će im osiguravati preostali dostupni kapacitet veze automatski. I to vrijedi i za Wireless i Wireline spojene uređaje.


4-port Gigabit Switch je još jedan bitan "segment" DIR-655 router-a. Iako su Wireless sposobnosti ovog router-a često u prvom planu, nikako ne treba zanemariti Wireline sposobnosti, koje su također impresivne. Gigabit Ethernet mogućnosti su rijetko u ovom cjenovnom rangu kao i segmentaciji, a implementacija 4-port-nog Gigabit Ethernet Switch-a omogućava iznimno brzu komunikaciju bilo kojeg Wireline spojenog uređaja, što sa router-om, što sa daljnjim uređajima.


D-Link SharePort tehnologija omogućava spajanje bilo kojeg USB uređaja na router čime se od, primjerice, jednostavnog USB pisača može stvoriti mrežni pisač kojemu se čak i udaljeno može pristupiti. Isto vrijedi i sa skenere i multifunkcionalne uređaje. Također, spajanjem USB prijenosnog diska dobivaju je čak i mogućnosti NAS-a, što znači mrežne sigurnosne kopije, djeljenje datoteka i dr.


Opisivanje mogućnosti koje ovaj router posjeduje bi moglo zauzeti još puno, puno prostora, jer prednosti nad drugim uređajima u klasi DIR-655 ima stvarno mnogo. Jednostavan i jak sigurnosni sustav (što zaštite bežične mreže što dvostruki vatrozid), mogućnosti kreiranja dual WiFi mreže (sa vlastitim postavkama i sigurnosnim opcijama), jednostavno i pregledno web sučelje kao i atraktivan dizajn, samo su neke od mogućnosti koje se ne smije preskočiti...


Nadamo se da smo uspjeli prezentirati zašto mi u AD Rem-u smatramo da je ovaj router br. 1 za male i srednje poslovne korisnike i zašto ga primarno preporučamo (i implementiramo).

Za sve dodatne prednosti, slobodno nam se obratite, zatražite ponudu i dr., tu smo uvijek dostupni.

Download:
D-Link DIR-655 Wireless N Gigabit Router Datasheet (1566.76KB)
D-Link DIR-655 Wireless N Gigabit Router Datasheet
Uputstvo: Desni klik na link (FireFox-Save Link as...; InternetExplorer-Save Target as...)

Objavi na Facebook!      
T Partner Microsoft McAfee Bios - poduzetnički inkubator 3CX - Luceed Netgear TeleEye